Vålberga-Skönberga

Kolla alltid nyhetssidan innan du vandrar.

Från Hembygdsgården följer du markeringarna efter grusvägen. Efter cirka 1 km kommer du till Canis, den gamla folkparken, mest känd för att Fröken Fräkenfesterna med Sven-Ingvars hölls där fram till mitten av 1990-talet. Nu fortsätter du den gamla vägen och passerar några vackert belägna sommarstugor och i den tvära kröken finns en badplats med fint bad och fantastiska tallrötter som är perfekta för barnen att klättra i alla tider på året.

När du sedan fortsätter vägen fram märker du att det är en gammal fornled. Vandraren viker av vid skyltarna mot bronsåldersgravarna och följer de röda markeringarna längs gravrösena som är 17 till antalet. Längs leden finns skyltar som berättar om gravarnas historia. Åker du cykel eller bil fortsätter du vägen rakt fram tills du ser markeringarna igen.

Vid vandringen på stigen efter rösena passerar du en körväg. Idag syns bara stenfundamenten av en brygga, men fram till andra världskriget låg Skönberga båtbrygga där och här lade båtarna på Fryken till. Vid 1900-talets början steg många besökande till Vålberga Brunn av båten och möttes av hästskjutsar som tog dem till brunnsanläggningen. På en dag kunde uppåt 150 personer få behandling vid brunnen. Under andra världskriget revs byggnaderna och användes till ved och gengas. I samband med rivningen sägs det att man fann mer än 200 kryckor i ett skjul. Besökarna kom till brunnen med kryckor men var vid slutet av behandlingen så friska att de kunde kasta kryckan och gå själva!

Där rösena tar slut finner du en stolpe med S:t Olofsmärket och är strax tillbaka på grusvägen, som du följer fram till Bada Herrgård. Där slutar etapp 6 och vid Bada börjar en ny kommun, Torsby, Värmlands nordligaste och till ytan största kommun.

Kartor

Delsträcka 6 Lysvik - BadaPDFJPG
BadabrukPDFJPG

Kommunikationer

Tåget Kil-Sunne-Torsby gör uppehåll i Lysvik
Buss 202 Sunne - Torsby via Lysvik gör uppehåll i Lysvik och Bada samt vid flera mindre orter efter vägen.
Se Värmlandstrafik för mer information om länstrafiken.
Se Torsby flygplats för information om flygtrafiken.

Övernattning

Mat och proviantering

Mitt emot kyrkan i Lysvik ligger en välsorterad lanthandel (Värmlands roligaste affär på face book) och en året-runt öppen pizzeria. Lite söder om kyrkan ligger också Mormors glasscafé och ute på udden restaurangen FrykensPärla. De båda sistnämnda ligger naturskönt vid Fryken och båda är sommaröppna. Lysviks Pizzeria har öppet året runt.